Kuinka toteuttaa yrityksen verkkosivut?
Yrityksen verkkosivut voi toteuttaa monella eri tapaa. Yleisimmät keinot verkkosivujen toteuttamiseen ovat WordPress.org (ei siis ilmainen WordPress.com) tai kotisivukoneet kuten Wix, Squarespace tai Webnode. Mikä näiden kaikkien ero on? Kotisivukoneet ovat keskenään melko samankaltaisia, kun taas WordPress eroaa kotisivukoneista monella tapaa.
Mikä on WordPress?
WordPress on suosittu avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä ja siksi sen avulla voi saada luotua lähes minkälaiset sivut tahansa, kunhan osaamista löytyy. Arviolta noin yksi neljästä internetin verkkosivuista on luotu WordPress:illä.
WordPress itsessään on ilmainen, mutta käyttääksesi sitä tarvitset palvelintilan eli hostingpalvelun. Hostinpalvelut maksavat sitä enemmän, mitä laadukkaampia ne ovat. Lisäksi tarvitset oman domainin eli verkko-osoitteen. Ajattele WordPress julkaisujärjestelmää talona, jonka sisällä elää sinun sivustosi. Hostingpalvelu on tontti, jolla talosi sijaitsee ja domain on talosi osoite. Hostingpalveluissa on eroja; vertauskuvallisesti talosi voi sijaita erilaisissa ympäristöissä; joko turvallisella alueella tai turvattomalla alueella.
Kuka tahansa voi kehittää tai muokata WordPress julkaisujärjestelmää koska se on, kuten todettu, avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Kun rakennat sivustoasi voit ostaa valmiin teeman, palkata ammattilaisen, käyttää ilmaista teemaa tai rakentaa sivustosi page builder:ia eli sivun rakentajaa kuten Elementoria käyttäen.
WordPress toimii niin, että plugin:ien eli liitännäisten avulla voit lisätä tarpeellisia elementtejä. Rakennat siis sivustoasi kuin pala kerrallaan ja lisäät tarvittavia lisäosia eri tarpeisiin kuten sivuston ulkoasuun, toimintaan tai tietoturvaan liittyviä lisäosia. WordPress sivustosi laatu, toimintakyky, latausnopeus ja tietoturva ovat vahvasti kytköksissä käyttämääsi hostingpalveluun. Hosting palveluita on siis eri hintaisia ja eri laatuisia. Jaettu hosting on melko yleinen ja myös edullinen ratkaisu, mutta ei turvallisin.
Kuinka teen WordPress sivuistani tietoturvalliset?
WordPress sivustot ovat alttiita hyökkäyksille, koska niitä on niin paljon, eivätkä kaikki niiden käyttäjät ole tietoisia tietoturva-asioista.
Sivuston palauttaminen toimintakykyiseksi hyökkäyksen jälkeen on usein työläs prosessi. Sivuston domain tulee myös puhdistaa ja poistaa hakukoneiden mustalta listalta. Hosting palvelimesta riippuen tämä prosessi saattaa olla asiakkaan omalla vastuulla, jolloin hänen tulee maksaa ulkopuoliselle asiantuntijalle kyseisestä palvelusta. Toisinaan laadukkaat hostingpalvelut auttavat asiakasta korjaamaan ongelman, mutta tätä ei kannata pitää itsestäänselvyytenä.
WordPress ei tarjoa omaa asiakaspalvelua, mutta on olemassa foorumeja, joista voit tarpeen tullen kysyä apua. Kysymyksissä voit myös kääntyä oman hostingpalvelusi puoleen, he usein tahtovat auttaa ja palvella asiakasta. Kannattaa kuitenkin muistaa että hostingpalveluita on monelaisia. Palataan aikaisempaan esimerkkiin. Jos WordPress julkaisujärjestelmä on talo, joka sijaitsee vuokratontilla, onko vuokratontin omistaja vastuussa, jos taloosi murtaudutaan? Mahdollisesti ei ole, mutta usein saat kuitenkin apua, jos kyseessä on laadukas yritys. Olet silti itse vastuussa siitä, ettet esimerkiksi anna avaimia taloosi tuntemattomille henkilöille.
Mikään sivusto ei koskaan tule olemaan täysin hyökkäyksiltä turvassa. Kannattaa muistaa, että maailman vaikutusvaltaisimpien henkilöiden verkkosivut ovat joskus murrettu. Bloggarien ja pienyrittäjien sivustoille tunkeudutaan jatkuvasti. Tässä muutamia asioita, joita voit tehdä pitääksesi WordPress sivustosi turvassa:
Osta domain eli verkko-osoite eri paikasta kuin hostingpalvelusi. Jos toinen niistä altistuu hyökkäykselle, toinen on vielä turvassa.
Käytä erittäin vahvoja ja ainutlaatuisia salasanoja
Käytä aina kaksivaiheista tunnistautumista
Käytä erillistä sähköposti-osoitetta, joka ei ole julkinen ja käytä sen yhteydessä vahvaa salasanaa sekä kaksivaiheista tunnistautumista
Vaihda “admin” käyttäjänimi toiseksi, sillä kaikki tietävät tämän ja se on osa WordPress- sisäänkirjautumistietojasi
Vaihda sisäänkirjautumisosoite toiseksi (esim. www.sinunosoite.com/kopkopavaaovi)
Rajoita sisäänkirjautumiskertoja esim. tietoturvaliitännäisen avulla
Käytä ssl- sertifikaattia
Ota pois käytöstä ja poista kaikki liitännäiset ja teemat, joita et käytä
Käytä uusinta PHP versiota. Hosting palvelusta riippuen voit tehdä tämän itse, tai pyytää apua asiakaspalvelusta
Päivitä kaikki teemat ja liitännäiset ja itse WordPress säännöllisesti ja pidä ne aina ajan tasalla eli älä päästä niitä vanhentumaan
Älä lataa teemoja kyseenalaisilta sivustoilta, vaan hanki ne luotettavista lähteistä
Tarkista, että käyttämäsi liitännäiset ovat saaneet hyviä arvioita ja että niitä päivitetään yhä
Pidä liitännäiset minimissä, älä lataa mitään tarpeetonta
Skannaa sivustosi säännöllisesti
Käytä laadukasta hosting palveluntarjoajaa, joka on erikoistunut WordPressiin
Älä käytä jaettua ja halvinta hostingpalvelua
Tiedä missä mennään: Tarkkaile liitännäisen avulla kuka yrittää kirjautua sivustollesi ja blokkaa haitalliset ip-osoitteet
Tarkista hosting-palvelun tarjoajaltasi, suosittelevatko he erillistä tietoturvaliitännäistä kuten Sucuri tai Wordfence. Jotkut palveluntarjoajat eivät salli kyseisiä liitännäisiä, koska he ovat itse huolehtineet tietoturvasta niiltä osin ja kyseisten liitännäisten käyttö on joko turhaa, tai haitallista.
Huolehdi, että sinulla on aina viimeisin varmuuskopio sivustostasi ja että se on tallennettuna sivuston ulkopuolelle esimerkiksi pilvipalvelimelle. Hostingpalvelut yleensä huolehtivat sivustosi varmuuskopioinnista joissain määrin, mutta on turvallisinta että myös sinulla itselläsi on kopio koko sivustostasi ongelmatilanteita varten. Varmista asia hostingpalvelun tarjoajaltasi. Jotkut palveluntarjoajat eivät hyväksy tiettyjä liitännäisiä, koska he tekevät työn itse.
Tässä olivat helpoimmat ja tärkeimmät vinkkini WordPress sivustosi suojaamiseen hyökkäyksiltä. WordPress sivuja ei kannata vain luoda ja unohtaa. Ne vaativat aktiivista ylläpitoa ja päivittämistä. Sinä itse olet vastuussa sivujesi turvallisuudesta ja ylläpidosta. Ylläpitoa varten voit myös palkata ammattilaisen, joka hoitaa päivitykset puolestasi.
Asiansa osaava webdesigner osaa luoda sinulle toiveidesi mukaiset verkkosivut. WordPress:in avulla sinulla on paljon vaihtoehtoja. Webdesigner ei kuitenkaan ole vastuussa sivustosi tietoturvasta.
Riippuen valitsemastasi hostingpalvelusta ja paketista, sivustosi pystyy myös käsittelemään suuria kävijämääriä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jotkut hostingpalveluntarjoajat laskuttavat sinua myös bottien tai sinulle epäedullisten kävijöiden vierailusta sivustollasi.
Mitä ovat Wix, Squarespace ja Webnode?
WordPress:in rinnalla suosituimpia tapoja toteuttaa yrityksen verkkosivut ovat esimerkiksi Wix, Squarespace tai Webnode. Ne ovat niin sanottuja all inclusive- ratkaisuja, joihin kuuluu kaikki tarpeellinen. Niitä kutsutaan myös kotisivukoneiksi tai editoreiksi. Toisin kuin WordPress, kotisivukoneet eivät ole avoimen lähdekoodin alustoja. Tämä tarkoittaa sitä, että niillä toteutettuja sivuja pystyy muokkaamaan rajoitetusti. Toisaalta, niiden tietoturva on vahvempi ja siitä huolehditaan puolestasi.
Kotisivukoneilla luodut sivut eivät ole samalla tavalla alttiina hyökkäyksille, kuin WordPtess-sivustot, sillä hyökkääjien pääsy esimerkiksi asettamaan haitallista koodia on vaikeaa tai mahdotonta. Lyhyesti sanottuna hyökkääjä ei hyödy sivustollesi pääsystä samalla tavalla kuin WordPress sivustollesi pääsystä. Hei eivät pääse muokkaamaan sivustosi koodia, koska se ei ole avoimen lähdekoodin alustalla. Huolehdi kuitenkin aina, että käytät vahvaa salasanaa ja mielellään myös kaksivaiheista tunnistautumista, kuten kaikissa muissakin palveluissa. Loput hoitaa palveluntarjoajasi.
Useimmat kotisivukoneet antavat sinun hankkia domainin eli verkkotunnuksen erikseen toiselta palveluntarjoajalta, mutta voit hankkia domainin myös kotisivukoneesi kautta. Usein domainin hinta on edullisempi toista kautta hankittuna, vaikkakin useat kotisivukoneet antavat ilmaisen domainin vuodeksi osana palvelupakettejaan. Kotisivutkoneet tarjoavat laadukkaita ulkoasuja, joita voit muokata itse drag and drop- menetelmällä tai voit palkata asiaan perehtyneen ammattilaisen auttamaan sinua luomaan brändiisi sopivan ulkoasun.
Mikä verkkosivuratkaisu on sopivin sinun yrityksellesi?
Usein seuraavat asiat mietityttävät yrittäjää: Verkkosivujen hinta, helppokäyttöisyys ja tietoturva. Yrittäjälle voi myös olla tärkeää esimerkiksi blogi, verkkokauppa tai että sivusto pystyy käsittelemään suuria kävijämääriä. Hakukoneoptimoinnin helppous ja sivuston nopea lataantuminen ovat myös korkealla toivelistalla. Toisaalta yrittäjä ei välttämättä tahdo jatkuvasti tarkkailla sivuston toimintaa, tehdä päivityksiä tai huolehtia tietoturvasta.
Verkkosivujen hinta tulee olemaan suurin piirtein sama, valitsitpa sitten laadukkaan kotisivukoneen tai laadukkaan WordPress hostingpalvelun. Kuten sanottu, vaikka WordPress itsessään on ilmainen, tarvitset tontin talollesi eli webhotellin. Kulut eivät siis ole se asia, joita kannattaa pohtia ensin, vaan ennemminkin ne tarpeet, joita sinun yritykselläsi on.
Suuret sivustot, joiden liikenne on useita kymmeniä tuhansia kävijöitä kuukaudessa tai enemmän, hyötyvät usein WordPress:in ja laadukkaan hostingpalvelun yhdistelmästä. Tällaisia sivustoja ovat esimerkiksi suuret verkkokaupat tai kaupalliset, kansainvälisesti tunnetut blogit. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettet voisi ylläpitää laadukasta blogia myös esimerkiksi Wix tai Squarespace alustoilla. Siinä vaiheessa kun tahdot esimerkiksi lisätä mainosbannereita sivustollesi ja muutenkin tehdä blogistasi kaupallisen, suosittelen WordPress alustaa.
Jos et tahdo jatkuvasti tarkkailla sivustosi tietoturvaa tai muutoin ylläpitää sivustoasi, älä valitse WordPressiä. Sen ylläpitäminen vaatii paljon teknistä osaamista, jotta se säilyy mahdollisimman tietoturvallisena.
Useimpiin kotisivukoneisiin voit helposti lisätä verkkokaupan. Kaikkiin ei kuitenkaan saa maksutavaksi suomalaisten suosimia verkkopankkimaksuja. Usein maksutapana käytetään joko kansainvälistä Stripe:a tai Paypal:ia. Ne ovat vielä vähemmän tunnettuja Suomessa, mutta varsin toimivia ratkaisuja. Verkkokauppoja varten on myös erityisiä ratkaisuja kuten Shopify, jos et ole valmis perustamaan WordPress sivustoa, vaan tahdot ns. all inclusive palvelun ja toiveenasi on erityisesti verkkokauppa. Ratkaisuja on siis monia!
Oma suosikkini kotivukoneista on Squarespace ja heti seuraavana tulee Wix. Squarespace on kuuluisa näyttävistä ja trendikkäistä ulkoasuistaan. Squarespace sivuja on myös monen (kuten itsenikin) mielestä helppo muokata, mukaanlukien mobiilioptimointi, joka on tehty Squarespace:lla helpoksi.
Squarespace tarjoaa useita valmiita teemoja, mutta kuten kaikkien sivustojen kohdalla, sinun kannattaa palkata ammattilainen muokkaamaan sivustosi halutunlaiseksi, jos sinulla ei ole kokemusta sivujen tekemisestä.
Mitä tulee hakukoneoptimointiin, WordPress:iä käyttäessä sinun on ladattava jokin liitännäinen eli plugin kuten esimerkiksi Yoast. Kotisivukoneilla tämäkin asia on hoidettu puolestasi. Esimerkiksi Squarespace sivuilla (joita itse käytän) kaikki on valmiina, eikä sinun tarvitse lisäillä liitännäisiä. Jos et tiedä mitään hakukoneoptimoinnista, sinun kannattaa kysyä apua ammattilaiselta. Tämä tulee eteen, käytitpä sitten kotisivukoneita tai WordPress alustaa.
Tiivistelmä
Jos tahdot keskittyä yrittäjyyteen ja päästä mahdollisimman helpolla, mitä tulee yrityksesi verkkosivuihin, suosittelen useimmissa tapauksissa etenkin pienyrittäjille jotakin kotisivukonetta. Näistä oma suosikkini on Squarespace sen modernin tyylin, seo- optimointimahdollisuuksien ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Wix on myös varteenotettava vaihtoehto, mutta sen käyttäminen saattaa olla hankalampaa kuin Squarespace:n, eivätkä ulkoasu vaihtoehdot ole aivan yhtä moderneja. Wix:in yhteyteen saa kuitenkin liitettyä Klarnan maksutavat, kun taas tätä vaihtoehtoa ei ainakaan toistaiseksi ole tarjolla Squarespace sivustoille, joissa voit maksaa Stripe:n kautta kaikilla korteilla.
Jos verkkokauppa on se ykkösjuttu, kannattaa suunnata katse esimerkiksi Shopify:n tai WordPress:in suuntaan. Näistä Shopify on verkkokauppapalvelu, joka on toteutettu all inclusive periaatteella samalla tavalla kuin kotisivukoneet. WordPress:illä puolestaan lisäät sivustollesi kaupan esimerkiksi WooCommerce:n avulla.
Itse olen tyytyväinen Squarespace:n toimivuuteen ja muokkausmahdollisuuksiin. Maksutapana omassa verkkokaupassani minulla on Stripe ja sen liittäminen sujui mutkitta. Oma kauppani on kuitenkin pieni, eikä pääroolissa omilla sivuillani. Squarespace sivuille voit liittää Squarespace:n oman verkkokaupan lisäksi esimerkiksi vaikkapa Holvi tai Shopify kaupan.
Jos sinulla on pieni yritys ja/tai pieni verkkokauppa, etkä tahdo käyttää aikaa tietoturvasta murehtimiseen, suosittelen ehdottomasti kotisivukoneita WordPress sivujen sijasta.
Toivottavasti tämä postaus auttoi sinua ymmärtämään erot kotisivukoneiden ja WordPress:in välillä ja valitsemaan sinun yrityksellesi parhaan ratkaisun verkkosivujen toteuttamiseksi. Olen täällä sinua varten, jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää. Ota yhteyttä tästä.
Jos tahdot rakentaa yrityksesi verkkosivut Squarespace alustalle, minulla on tarjota sinulle mahtava verkkokurssi: VERKKOSIVUT HELPOSTI JA NOPEASTI